Orucun Hükmü
Oruç borcunun zimmetten düşmesi ve ahiret için sevap kazanmaktır. Ramazan orucundan başka diğer oruçlar için de durum böyledir. Ancak haram olan bayram günlerinde oruç tutmamak lazımdır. Cenabı Hakk’m ziyafeti olan bayram günlerinde oruç tutmakla bu ziyafetten kaçılmış olmaktadır.
Orucun meşru kılınmasının (şeriat hükümleri içerisinde yer almasının) hikmeti, nefsi emmareyi faydasız şeylerden uzaklaştırıp susturmaktır. Nefis arzu ettiği gıdayı alamayıp aç bırakıldığı zaman, nefsin dışında kalan bütün azalar doymuş olmaktadır. Oruç tutan kimse elini, ayağını, gözünü ve diğer
bütün azalarını nefsin emrine hizmet etmekten çekmiş ve her azayı kendine yöneltmiş olmaktadır.
Halbuki nefis istediği şekilde doyurulduğu zaman bütün bu azalar acıkmakta ve hepsi kendilerini nefsin emrine vermiş olmaktadırlar. Böylece de nefsin istediği gibi hareket ederek birtakım uygunsuzluklarda bulunur. (Göz onun emri ile harama bakar, dil onun emri ile faydasız, hatta zararlı şeyler konuşur. Ayak onun emri ile yaramazlıklara gider. Kulak onun emri ile lüzumsuz şeyler dinler...)
Nefsin susturulması ve aç bırakılması ile kalp safileşir, doğru ve gerçeği düşünme gücü meydana gelir. Cenab-ı Hakk’m yüce saltanatı üzerinde derin derin düşünme güç ve imkanı hasıl olur.
Nefsin aç bırakılması ile, açlığın insan üzerindeki tesirleri daha kolay anlaşılır ve bundan dolayı da Ramazan dışında aç kalanların yardımına koşma ve onlara gerçekten duyarak acıma imkanı hasıl olur. Yoksullara bol bol ihsanda bulunmak için yumuşama ve kalbi merhametle coşturma imkanı hasıl olur. Oruçlu, fakir ve muhtaçlara bu sebeple bol bol ihsanda bulunurak Cenabı Hakk’m rahmet ve merhametini kazanır.
Sahuru terketmek doğru değildir. Sahura kalkmanın da birçok faydaları vardır. Oruç insana meleklerin hasletini kazandırır. Bir müddet için de olsa, yemeden, içmeden uzaklaşmak suretiyle meleklerin yaptığını yapar ve nefsin susması ve faaliyetlerini durdurması ile insandaki meleklik hasletleri harekete geçer.
Farz olan veya olmayan herhangi bir oruç ibadetine riya karışmaz. Çünkü oruç ibadeti Allah ile kulu arasında bir sırdır. Oruçlu isterse, kimseye göstermeden orucunu yiyebilir.
Büyük günahların da en korkuncu olan riya,oruçtan başka her ibadete karışabilir. Cenab-ı Hak cümlemizi, ibadetlerimizi riya vasıtası yapmaktan korusun. Ameli salih işleyen kullarından eylesin.. Amin.
Etiketler: Dinimizde oruç, 61 gün oruç hadis, oruç nedir? - diyanet, 4 tane oruç çeşitleri, Mezheplere göre oruç, Kuranda oruç bozmanın cezası Ayet, oruç bozmanın cezası kur'an, 61 gün oruç tutmayı GEREKTİREN haller Diyanet,
Ekim 24, 2023
Listeye dön