Mesbuk Ve Lahıkın Hükümleri
İmamla beraber birinci rekatı kılmaya yetişemeyip ikinci, üçüncü veya dördüncü rekatta imanın yetişen kimseye "mesbuk" denir.
1. İmam açıktan okurken cemaata yetişen kimse, imama yakın veya uzak olsun Sübhaneke’yi okumaz. Kalan rekatları kaza etmek için kalktığı vakit Sübhaneke ve euzü besmele okur. İmam gizli okurken cemaata yetişen Sübhaneke’yi okur. İmama rükuda veya secdede erişebileceğini yakinen bilirse Sübhane ke’yi okur, erişemiyecekse okumaz. Ka’dede imanın erişen sübhaneke’yi okumayıp önce iftitah tekbirim alır, sonra k’ideye inmek için bir tekbir daha alarak oturur.
2. Mesbuk, imamla beraber erişebildiği rekatla 11 kılar, sonra geçen rekatları kaza eder.
3. Mesbuk, ka’dede teşehhüt miktarı oturduktan sonra kalkmayıp selamı bekler. Eğer meshinin müddeti biteceğinden veya özür sahibi olup vaktin çıkımasından veya Cumada ikindinin vaktinin girmesinden veya sabah namazında güneşin doğmasından korkar¬sa selamı beklemez. Bu haller yokken imam selam vermeden kalkmak tahrimen mekruhtur. Teşehhüt miktarı oturmadan kalkarsa namazı caiz olmaz.
4. İmam selam verdikten sonra mesbuk geçen rekatları kaza etmeye kalkmadan imamın yanılma secdesi yapıp yapmadığına dikkat eder.
5. Mesbuk teşehhüdü imamla beraber okur. Ondan sonra bir şey okumaz. Yalnız kelime-i şehadeti tekrar edebilir.
6. Mesbuk imamla beraber yanılarak selam verir- He ona yanılma secdesi yapmak gerekmez. İmamdan nonra selam verirse yanılma secdesi yapar. Akşam namazının bir rekatında imama yetişenin, iki rekat kaza etmesi gerekir. Bu iki rekatın ilk rekatında Sübhaneke ve euzü besmeleden sonra Fatiha ve zammı mu re okur, sonra teşehhüde oturur tahiyyatı okuduk- Uın sonra, üçüncü rekata kalkarak Fatiha ve zammı mu reyi okuyup son oturuşu diğer namazlar gibi tamamlar.
Dört rekatlı namazların son rekatına erişen, imam «•lam verdikten sonra kalkar, sübhaneke’yi okumuş İse euzü besmele ile Fatiha, zammi sureyi okur, teşehüde oturur, tahiyyatüyü okuduktan sonra üçüncü rekata kalkar, Fatiha ve zammı sure ile bir rekat daha kılınır. Teşehhüde oturmadan dördüncü rekata kalkar, yalnız Fatiha okuyup rükua giderek namazı tamamlar. İki rekatı imamla beraber kılan, kaza edeceği diğer iki rekatta Fatiha ile zammi sure okur.
7. Mesbuk imama yanılma secdesinde de uyar.Fakat selamda, tekbirde, teşrikte ve telbiyede (Hacı da Lebbeyk demek) imama uymaz. Mesbuk kalktık tan sonra imam yanılma secdesi yapsa geri dönüp imamla beraber secde yapar. Bu hal mesbukun kaza edeceği rekatın secdesini yapmadığı zaman olur. Secde yapmışsa geri dönmez. Namazını tamamladıktan sonra yanılma secdesini yapar.
8. Lahık, imamla beraber namaza girip uyku, gaflet, bir hadesin arız olması ve misafir olan imanın uymak gibi özürlerden biriyle rekatların hepsini veya bazısını kılamayarak geçirene denir. Mesela bir namazda imama uyan kimse yukarda sayılan özürln den biriyle birinci rekatı imamla kılamasa fakat diğerlerini kılmaya kadir olsa, önce birinci rekatı kılıp sonra imama uyar. İmama uyan rükuda veya secdede imamı geçse yaptığı rüku veya secde lağvolmakla kendisi lahık olur. Lahık olan, geçirdiği namazı kını atsız eda eder.
Etiketler: Cemaatle namaza sonradan yetişmek mesbuk hakkındaki meseleler, Mesbuk Müdrik Lahik Nedir, Mesbuk Ne Demek, Lahik Müdrik mesbûk, Lahik Nedir, Müdrik mesbûk, Lahik namazı NASIL tamamlar, Müdrik Ne Demek,
Ekim 24, 2023
Listeye dön