re-i Kari’a, Mekke’de nâzil olmuştur. 11 âyettir. Kelimeleri 30 kelimedir. Harfleri, 152 harftir.
Sûre, adını birinci âyet, birinci kelimeden almıştır. “Kâri’a”, kapı çalan demektir. “Kâri’a” aynı zamanda kıyâmet anlamına gelmektedir.
Okunuşu: Bismillâhir-Rahmânir-Rahîym
Elkâri’atü . Melkâri’ah . Ve mâ edrâke melkâri’ah . Yeume yekûnünnâsü keVferâşümebsüs . Ve tekünûlcibâlü kel'ıhnilmenfûş . Fe emmâ men sekulet meuâziynüh . Fehüve fi lyşetir râdiyeh . Ve emmâ men ha//et meuâziynühû. Fe ümmühû hâviyeh .Ve mâ edrâke mâhiyeh. Nârun hâmiyeh.
Mânâsı: Felâket kapısını çalacak olan Kıyamet. Nedir o felâket kapısını çalacak olan Kıyamet. O Felâket kapısını çalacak olan (Kıyametin, dehşet ve azametim) sana bildiren nedir? O gün insanlar, çırpınıp
dağılan kelebekler (Pervaneler) gibi olacak. Dağlar da atılmış pamuk (yün) gibi olacak. İşte o vakit, kimin tartıları (iyilikleri) ağır gelmişse. Artık o hoşnut (olacağı) bir hayâta (kavuşmuş)tur. Fakat kimin tartıları (iyilikleri) hafif gelirse. Artık onun yeri (Anası) Hâviyedir. Bildin mi Hâviye nedir? O kızgın bir ateştir...
Hak yolcusu! Kâria, kapıçalan demektir. Kâria Sûresi, Mekke de nazil olmuştur. Kureyş Sûresi’nden sonra nâzil olan sûredir. Onbir âyettir.
Kana Sûresi, kıyâmetin kopuşundan ve insanın başına gelecek olan dehşet verici olaylardan haber vermektedir. İnsanoğlunun başına gelecek olan korkunç sonuçlan açık bir ifâde (anlatış) ile insanların dikkat nazarlanna sunmaktadır.
AÇIKLAMA:
Bu Sûre-i Celîle, Kıyâmet Günü’nün dehşetinden bahsetmektedir. Bir takım kimselerin Cennete, bir kısımlannm cehenneme girecekleri bildiriliyor.
Allâh, sevdiği âmel-i salih elverişli iş ve hareketlerde bulunan, Allâh yolundan ayrılmayan kullanna o kadar çok verecek ki, on- lan hoşnut edecektir. Bu dünyâda nefis ve şeytânın yolunda gidenler de Cehennemin en kızgın yerini boylayacaklardır.
Kıyâmetin dehşetinden dağlar, hallacın attığı pamuk gibi gökte uçuşacak, insanlar ateşe koşan kelebekler gibi uçuşaçak!... İşte böyle dehşetli, çetin, zorluklu bir gün vardır. İnsanım diyen kendisini bu çetin günde Allâh’ın hoşnut edeceği kullann sınıfına girebilmek yollannı aramalı ve o yüce yolun yolculuğu için çalışmalıdır.
Ey Hak Yolcusu! Aklını başına al. Bu dünyâda iken, henüz vakit geçmeden iyi ve salih ameller peşinde koşmaya çalış. Fırsatı elden kaçırma. Sonra pişmanlık para etmez.
Fazîleti: Kâria sûresi, arası açık, dargın kimselerin arasını bulmak için üç, beş veya yedi kere okunsa, dargın kimseler, bu sûrenin bereketine kinlerinden vazgeçip barışırlar.
Demek oluyor ki, arası açılmış iki kişiyi barıştırmak ve iki kişinin arasını bulmak için Kâna SÛresi'ni okumak fayda ve yarar sağlayacaktır. Biiznillâhi Teâlâ