İstikbal-i Kıble
Kıbleye karşı kılınmayan namazlar sahih olmaz. Mekke’de bulunanlar için kıble Kabe’nin kendisidir. Hatime (Beytullah’m etrafındaki meydan) dönerek kılınsa bile namaz sahih olmaz, mutlaka Kabe’ye dönülmelidir. Arada duvar olup olmaması fark etmez. Mekke’nin dışında olanlara kıble, Kabe cihetidir.
Mekke’de namaz kılıp ta Kabe ile arasında hail (engel) olanların, Mekke’den hariç olanlar gibi olduğu, Dürrül Muhtar ve Şürünbilali’de yazılmıştır. Kabe kasaba ve köylerde mihrablarla tayin edilir. Önceden bilinmezse bulunduğu yerin ahalisinden sorulur. Açık yerlerde ve denizlerde yıldızlarla tayin edilir. Kabe’nin içinde namaz kılan hangi tarafa isterse durur.
Hasta olup kıbleye durması mümkün olmayan nereye doğru kılarsa kılsın caizdir.Gemilerde namaz kılacak olanların kıbleye doğru durmaları lazımdır. Namaz kılarken gemi dönse, o da kıbleye döner. Düşmandan, hayırsızdan ve yırtıcı hayvandan korkan hangi tarafından emin olursa o tarafa dönerek namaz kılar. Kıbleyi bilmeyen ve soracak kimse bulamayan kendi içtihadı ile kıbleyi tayin ederek namazı kılar. Namazı kıldıktan sonra hata ettiğini anlasa namazı iade etmez. Eğer namazda iken anlarsa kıble tarafına döner. Cemaatla Kabe’nin içinde namaz kılanlar, imamın etrafını çevirirler, arada perde yoksa imamla yüzyüze gelenin namazı mekruh olur. Arkası imamın yüzüne gelerek Kabe’nin içinde cemaatla namaz sahih değildir.
Etiketler: Vakit niyet istikbali kıble, İstikbali kıble anlamı, Hadesten taharet Necâsetten tahâret setri avret istikbali kıble vakit niyet, Vakit Nedir din, Kıyam nedir, Vakit niyet ne demek, İftitah tekbiri, İftitah tekbiri nedir,
Ekim 24, 2023
Listeye dön