İmam-ı A'zamın Tesbih Duası
Sübhânel’ebedîyyil’ebed. Sübhânel’VâhidilAhad. Sübhânel’ferdissamed. Sübhâne râfîıs’semâi biğayri amed. Sübhâne men besetal’arda alâ mâin cemed. Sübhâne men halakal’halka ve ahsâhüm aded. Sübhâne men kasemel’erzaka ve lem yense ahad. Sübhânellezî lem yettehız sâhibeten ve lâ veled. Sübhâneîîezî lem yelid ve lem yûled. Ve lem yekûn lehû küfüven ahad. Sübhâne men Yerâni ve ya’rifü mekânı ve yerzükunî ve lâ yensânî.
Mânâsı: “Devamlı olan, ebedîliğine son olmayan, tüm eksikliklerden arı (tertemiz) olan Rabbimi tesbih ederim. O yüce Mevlâmı hatırlar, anarım, gece gündüz yâd ederim. Bir tek olan (Allâh)’ı tesbih ederim. Tek bir şeye muhtaç olmayan (Allâh)’ı tesbih ederim. Direksiz gökleri yükseltip tutan (Allâh)’ı tesbih ederim. Yeri, donmuş su (buz) üzerine döşeyen (Allâh)’ı tesbih ederim. Tüm mahlukatı (yaratıklarını) yoktan var eden yaratan, sayılarını bilen (Allâh)’ı tesbih ederim.
Tüm canlıların rızıklarını taksim edip hiç kimseyi unutmayan (Allâh)’ı tesbih ederim. Arkadaş, eş, çocuk edinmemiş olan (Allâh)’ı tesbih ederim. Doğmamış, doğurmamış, kendine kimsede denk olmamış olan (Allâh) ’ı tesbih ederim. Beni gören, yerimi bilen, bana rızık veren, beni hiç bir zaman unutmayan (Allâh)ı tesbih ederim. Ey Kardeş! İmam-ı Âzam Efendimiz, tüm ömrü boyunca bu tesbihi (duâyı) okumuştur.
Bunun için bu duâ “TESBİH-İ İMAM-I A’ZAM” diye bilinir. Birçok Hoca efendiler bu tesbihi sabahları “Huvallâhüllezi” den sonra okurlar. Bu duânm (tesbihin) mânâsı düşünülürse çok büyük bir duâ olduğu hemen anlaşılır. Allâhü Teâlâ’nm tüm eksikliklerden uzak olduğunu ve yücelik bildiren niteliklerle vasıflı olduğunu dile getiriyor.
Sübhân: “Noksan sıfatlardan tenzih etmek”, uzak tutmak, tüm kusurluluk ve eksiklik belirten niteliklerden temiz tutmak, arı ve tertemiz yapmak demektir. Ve aynı zamanda yücelik ve yükseklik anlatan “Kemâl sıfatlarla muttasıf” olmak mânâlarını içine almak demektir.
Sübhân: Allâhü Teâlâ’yı tesbih ederim bütün noksan ve eksikliklerden tenzih ederim (tertemiz, arı eder anarım, yâd eder, hatırlarım) demektir. İşte bu okuduğumuz “İmâm-ı Â’zam” Efendimizin tesbih duâsında çok geniş bir mânâsı olan “Sübhân” kelimesinin on defa tekrar tekrar geçtiğini görüyoruz. Bunun için bu tesbihin (duânın) Cenâb-ı Hakk indinde (yanında) fazîleti sevâbı çoktur. Bu duâ tüm Müslümanlara bir hediye, bir armağan olarak bırakılmıştır, İmâm-ı Â’zam efendimiz tarafından.
Etiketler: imâm-ı azam tesbih duası cübbeli, Sübhanel ebediyyil ebed Cübbeli, Sübhanel ebediyyil ebed fazileti, imamı azam'ın duası arapça, İsmi Azam tesbih duası 111, İmamı Azam tesbih Duası fazileti, İsmi Azam tesbihi nasıl çekilir, İmamı Azam Tesbih Duası,
Ekim 10, 2023
Listeye dön