Zekat
Dinimizin beş temel esasından dördüncüsü de “Zekat”tır. Peygamberimiz (s.a.v.)’in Medine’ye hicretinin ikinci yılında farz kılınmıştır.
Zekat; akıllı ve büluğ çağına gelmiş zengin olan her Müslümana farzdır. Yani borcu olmayan, bir senelik geçineceği ihtiyacından fazla 80 gram altın veya 600 gram gümüşü veya bunların bugünkü değeri kadar parası olan, dinimize göre zengindir. Kırkta birini fakirlere vermesi zaruridir. Şayet altını, gümüşü, parası yok da, beş tane devesi veya otuz sığırı veya kırk koyun ve keçisi varsa o da zengin sayılır.
Kişinin zekat verebilmesi için ihtiyacından fazla olarak elinde bulundurduğu zekat gerektiren malın üzerinden bir sene geçmiş olması gerekmektedir. Mesela, bu sene Ramazan’da elinde 80 gram altını olanın bir sonraki Ramazan’da bu altını 70 grama düşmüşse zekat vermez.
Anneye, babaya, torunlara, dedeye, büyük anneye zekat verilmez.
Zekatın Faydaları:
Zekat mala ait bir ibadettir. İslam’ın büyük geleneklerindendir. Şu meşhur bir sözdür: “Biri yer biri bakar, kıyamet ondan kopar.”
Bugün dünya üzerinde yaşayan insanların birbirleriyle boğuşmaları, sınıf kavgalarının sebeplerinden biri de açlığın tokluğa karşı isyanıdır. Gerçi bu görünen sebeptir. Bunun daha ötesinde imansızlık yatmaktadır. Bunun için yanındakinin ızdırabını duyamaz. Oruç tutmaz, oruç tutmamıştır ki açlığın ne demek olduğunu bilsin.
“Sızlatmıyorsa kalbini bir dertlinin sesi
Lâyık olur mu nâmına âdem denilmesi?”
İslâm dini, zenginle fakir arasındaki eşitsizliği ortadan kaldırmak, bunun önüne geçmek için zenginlerin fakirlere yardım etmelerini emretmiştir. Bunların başında da zekat gelmektedir. Zekatın yanı sıra Sadaka-i Fıtır, yemin keffareti, oruç keffareti gibi yardımlar da vardır.
Bu suretle İslam Dini, fakir insanları azaltmaya, mesut insanları çoğaltmaya çalışmıştır. Zenginlerle fakirleri birbirlerine yaklaştırmak için zekatı en güzel bir köprü olarak kullanmıştır.
Sadece kendi nefsini düşünüp parasını saklayan, zekatını vermeyen, dindaşlarına yardımı dokunmayan bir Müslümanı Cenabı Hakk Kur’anı Kerim’inde kötü bir akıbet ile cezalandıracağını bildirmiştir.
Peygamber Efendimiz (a.s.) buyurdu: “Kendi fakiri dururken başkalarına zekat verenin zekatını Allah Teala kabul buyurmaz.”
Etiketler: Zekat HESAPLAMA, Diyanet zekat HESAPLAMA, 80 gram altın ne kadar zekat verilir, Evin zekatı nasıl HESAPLANIR, Zekâtın şartları, Zekat nedir, Diyanet zekât, Kimler zekat verir,
Ekim 11, 2023
Listeye dön