Aziz mü’minler!
Bu ayet-i kerime Yüce Allah şöyle buyuruyor:
“Rabbinize yalvara yakara ve gizlice dua edin. Bilesiniz ki O, haddi aşanları sevmez.”327
1)Kıbleye Dönmeli:“Allah Rasulü (sav) yağmur namazı kılınan (yağmur duası edilen) yere geldi, kıbleye döndü, dua etti. Allah’tan yağmur yağdırmasını istedi.”
2)Ellerini kaldırmalı ve duadan sonra ellerini yüzüne sürmeli:“Allah Rasulü, duayı bitirdikten sonra ellerinizi yüzünüze meshedin” buyurdu.328
3)Allah’a hamd ü sena etmeli ve Allah Rasulü’ne salavat okumalı:Yani “Rahman ve Rahim olan, alemlerin Rabbi olan Allah’a hamdolsun, Peygambere salat ve selam olsun” demeli.
“Allah Rasulü, sizden biriniz, dua etmek is tediği zaman, Allah’a hamd ü sena etsin, sonm salavat getirsin (Allahümme salli alâ muham- medin ve sellim) sonra istediği duayı yapsın” bu¬yurdu.
4)Bir kimseye dua ederken kendi nefsinden başlamalı:“Allah Rasulü, bir kimseye dua ederken kendi nefsinden başlardı.”329
Yüce Allah da böyle yapmamızı, şu ayetle ihsan etmektedir:“Rabbimiz, bizi ve bizden önce gelip geçmiş imanlı kardeşlerimizi bağışla...”330
5)Kötü dua etmemek:Bir müslüman, bir başka müslümanın iyi olmasını ister. Hele oğlunun, kızının, akrabasının iyi olmasını ister. Onlara kötü duada bulunmaz. Ama bazen, kızgınlıktan dolayı çocukları, akrabası hakkında bedduada bulunmaktadır. Sonra onların felakete uğramasına üzülür. Böyle durum olmaması için Allah Rasulü (sav) beddua etmemizi yasaklıyor:
“Kendiniz, çocuklarınız, hizmetçileriniz ve mallınınız için bedduada bulunmayınız. Allah’ın kabul etme saatine rastlar da kabul edilir. (O zaman pişman olursunuz).”331
6)Sahur vakti, beş vakit namazdan sonra dua etmeli:Allah Rasulü (sav)’e soruldu:“Dua ne zaman kabul edilir?” O şöyle bu¬yurdu:
“Gecenin sonu (sahur vakti) ve beş vakit namazın sonunda.” Bilhassa Perşembe’yi Cuma’ya bağlayan gece, duanın en makbul olduğu gecedir.
7)Müslümanın arkasından dua etmeli:Bir Müslüman için dua ederken, yüzüne değil de onun arkasında (onun olmadığı zaman) yapılan duayı Allah’ın kabul edeceğini Yüce Peygamberimiz bildirmektedir:
“Müslümanın kardeşinin arkasından yaptığı dua kabul edilir. Kardeşi için dua ettiği zaman, başında vazifelendirilmiş bir melek vardır. O kardeşi dua ettikçe o melek, “Amîn” der. (Yani “Allahım, bunun duasını kabul et” der.) ve “Ona istediğini Allah, sana da versin” der.332
8)Secdede dua etmeli:Allah Rasulü (sav) şöyle buyurdu:“Kulun Allah’a en yakın olduğu zaman, secde ederkendir.,333
Allah Rasulü en sıkıntılı zamanda secdede Allah’a yalvarırdı. Hz. Ebu Bekir (ra) der ki:“Bedir harbinde savaş başlamadan önce uzun müddet secdede kaldı. Ben, Allah Rasulü’ne birşey mi oldu, ruhunu mu teslim etti? diye endişe ettim. Yavaş yavaş sürünerek yanına yaklaştım. Allah sevgilisi (sav) secdede devamlı, “Ya Hayyü ya Kayyûm” (Ey daima diri, ey daima gücü, kuvveti kendinden olan Allah) diyerek dua ediyordu. Uzun müddet secdede dua ettikten sonra başını kaldırdı, bir avuç kum aldı, kafirlere doğru attı ve harp başladı. Allah’ın yardımı ile Müslümanlar galip geldi. Yetmiş müşrik öldürüldü, yetmiş üç müşrik esir alındı.
Secde eden en şerefli alnını topraklara sürtmektedir. “Ben hiçim, alnımı toprağa sürdüm, bütün dünyayı bıraktım, topraktan yaratıldım, toprağa yüz sürüyorum” demektir.
Secdede insan, dünya ile irtibatını kesiyor, düşünceye tefekküre, tezekküre dalıyor, kendisini Allah’a yakın hissediyor.
Ayrıca insan topraktan yaratıldığı için alnını toprağa koymakla vücudunda toplanan elektrikler toprağa veriliyor, insan vücudunda ferahlık hissediyor. Beyni, zihni daha iyi çalışıyor.
9)Duayı devamlı yapmalı, acele etmemeli: İnsanlar birkaç kere dua etmekle dualarının hemen kabul edilmesini isterler. Allah sevgilisi (sav) buyurdu:“Kul, kötü dua etmedikçe yahut akraba ile münasebeti kesmedikçe duası kabul edilir. Yalnız duanın hemen makbul olmasını istemediği müddetçe. “Acele istemek nasıl olur?” diye Allah Rasulü’ne soruldu. Allah Rasulü (sav): Kişinin şöyle demesi (düşünmesi): “Allah’a dua ettim, kabul etmedi” der, ümitsizliğe kapılarak duayı terkeder” buyurdu.334
Bir Müslüman, hiçbir zaman Allah’tan ümi dini kesmemelidir. Bir defa, iki defa dua edilip do kabul olunmadı ise, ümitsizliğe kapılmamalı, yine Allah’a duaya devam etmelidir.
10) Hakkında hayırlı ise olmasını istemeli:Kul, neyin kendisine hayırlı, neyin hayırsız olduğunu bilmez. Belki o talep ettiği şey onun için zararlı olabilir. Sonra istediğine pişman olabilir ama iş işten geçmiş olur.
Peygamberimiz (sav) zamanında Sa’ebî adında birisi vardı. Beş vakit namazı mescitte kılar, Peygamberimiz’in sohbetine kalmadan evine giderdi.
Bir gün Allah Rasulü (sav) sordu, o da: “Benimle hanımımın tek entarisi var. Ben namaz kılıp hemen gidiyorum ki onun namazı geç kalmasın.” Allah Rasulü, onun bu durumuna üzüldü. O, Allah Rasulü’ne:
“Ey Allah’ın Rasulü! Allah’a dua et, bana çok mal mülk versin, ben de çok hayır hasenat yapayım” diye talepte bulundu. Allah Rasulü şöyle buyurdu:
“Hakkında hayırlı olanı iste. Çok mal için ısrar etme.” Fakat tekrar tekrar çok istedi. Allah Rasulü de dua etti. Onun malı çoğalmaya başladı. Bir müddet sonra ancak Cuma namazını terketmeye başladı. Daha sonra bayramdan bayrama gelmeye başladı. Zekat ayeti nazil olunca, Allah Rasulü, zekat tahsildarı gönderdi. O: “Bu gayr-i müslimlerden alınan cizyedir, ben Müslümanım, veremem” dedi. Tasildarlar, “Cizye ayeti başka, zekat ayeti başka” dedilerse de inat etti, zekatı vermedi. O zaman Allah (cc) onun ve onun gibi olanlar için şu ayetleri gönderdi:
“Onlardan kimi de “eğer Allah lütuf ve kereminden bize verirse, mutlaka sadaka vereceğiz ve elbette biz Salihlerden olacağız” diye Allah’a and içti. Fakat Allah lütfundan onlara (zenginlik) verince, onlar cimrilik edip (Allah’ın emrinden) yüzçevirerek sözlerinden döndüler. Nihayet Allah’a verdikleri söz-den döndüklerinden ve yalan söylediklerinden dolayı Allah, kedileriyle karşılaşacakları güne kadar (kıya¬met gününe kadar) onların kalbine nifak (iki yüzlülük) soktu.”335
Zamanımızda bunun örneklerini sık sık görmekteyiz. Fakirken günde beş vakit namazını kılan, İslâmî esaslara riayet eden bir kısım müslümanlar, zengin olunca namazı, niyazı terkediyor. Sıkı sıkı örtünen hanımları kabak çiçeği gibi açılıyor.
Mal, mülk insanları azdırıyor. Allah’a şükürleri artacağına nankörlükleri artıyor. Allah ıslah etsin.
11) Duanın sonunda Allah Rasulü’ne salavât getirmeli:Allâhümme salli ve sellim alâ muhammed.
Dünya ve ahirete şamil olan dua: Peygamberimiz (sav)’in en çok ettiği dua şu idi:“Rabbimiz, bize dünyada bir iyilik ve ahirette bir iyilik ver. Bizi cehennem azabından koru.”336
Allah Rasulü (sav) Müslümanlardan bir şahsı ziyaret etti. Çok hastalanmış, serçe kuşu gibi zayıflamıştı. Allah Rasulü (sav) ona şöyle dedi:
“Ondan (Allah’tan) bir şey istemiyor mu¬sun?” (Dua etmiyor musun?) Şöyle dua et: Rabbimiz, bize bir iyilik ver. Ahirette de bir iyilik ver. Bizi cehennem azabından koru, diye dua et” buyurdu. O da bu şekilde dua etti ve şifa buldu.”337
Bir şahıs Allah Rasulü’ne sordu:
“Hangi dua makbuldür?” Allah Rasulü şöyle buyurdu:
“Allah’tan dünya ve ahirette sıhhat ve afiyet iste.” O, ikinci defa sordu, aynı cevabı aldı. Üçüncü defa sordu, aynı cevabı verdi ve şöyle dedi:
“Dünyada sana afiyet verilirse, ahirette de verilirse felaha ermiş olursun.”338
Üsame (ra) der ki:“Ey Allah Rasulü! Birçok dua söyledin, biz ezberleyemedik” dedik. Onun üzerine Allah Rasulü şöyle dedi:“Bu duaların hepsi için olan şu duayı yapınız: “Ey Allah’ım! Peygamberin Muhammed (sav)’in senden istediği hayrı (iyiliği) istiyoruz. Senin peygamberin Muhammed (sav)’in sığındığı şerden biz de sana sığınırız. Ancak sana sığınılır ancak dileklerimiz sanadır. Her türlü çare ve kuvvet bendedir.”339
İbni Abbas’tan: Allah Rasulü (sav) şu duayı Kur’an’dan bir sure gibi öğretirdi:“Ey Allah’ım! Cehennem azabından sana sığınırım. Kabir azabından sana sığınırım. Mesih, deccal fitnesinden, hayatımızın ve öldükten sonraki hayatımızın fitnesinden sana sığınırım.”340